четвртак, 16. фебруар 2017.

POSNA SARMA




POSNE SARME

Pola šolje sojinih ljuspica,
0,75  dl ulja,
glavica crnog luka,
150 g pirinča,
2 šargarepe,
pola kašičice nane,
3 kašičice soli,
kašičica mlevenog bibera,
3 pune kašike mlevenih ili sitnih seckanih oraha,
glavica kiselnog kupusa

zaprška: 4 kašike ulja, kašika brašna, 2 kašičice aleve paprike, kašičica soli.

Sojine ljuspice staviti u šolju od 3 dl i skoro do vrha naliti toplom vodom. Posle pola sata  biće skoro 300 g nabubrelih  sojinih ljuspica.

Zagrejati ulje i propržiti sitno seckan crni luk. Dodati pirinač, narendanu šargarepu, nanu, so mleveni  biber, orahe i ocedjenu sojinu ljuspicu. Dobro primešati, filovati pripremljene listove kiselog kupusa i zavijati sarme. Složiti ih u šerpu, naliti vodom, tek da ih malo prekrije i sečekati da lagano provri.


U međuvremenu od predviđenih sastojaka napraviti zapršku, razrediti je sa malo vode i preliti sarme. Sačekati da sadržaj  ponov provri iz drmusanje šerpe. Zatim  kuvati 1,5-2 sati, nepoklopljeno, u rerni zagrejanoj na 200 C.