уторак, 31. мај 2016.

ĆUFTE SA BARENOM TESTENINOM









SASTOJCI :

500 g mlevenog mesa (mešanog)
1 veća glavica crnog luka
1-2 čena belog luka
1-2 šake pirinča
sveže peršunovo lišće
soli po ukusu
malo bibera
začin od suvog povrća

ZA SOS OD PARADAJZA 

2 šolje (2,5 dl) kuvanog paradajza
3 šolje vode
malo masti ili ulja
1-2 kašike brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera

PRIPREMA:

Izmešati juneće i svinjsko mleveno meso. Sitno naseći crni i beli luk, naseckati peršunovo lišće, proprati pirinač, pa sve zajedno dodati u meso. Osoliti, obiberiti i dodati po ukusu suvi začin od povrća. Sve izmešati i ostaviti u frižideru na 10-15 minuta.

U međuvremenu, na malo masti ili ulja upržiti brašno da porumeni. Naliti kuvani paradajzom ili sokom od paradajza, dodati vode i začiniti po ukusu koristeći so i šećer. Sos od paradajza staviti da provri, po potrebi razrediti ga vodom ili paradajzom. Sos napraviti da bude ređi nego obično, jer će se tokom kuvanja zgusnuti. Kad je sos provrio, smanjiti i ostaviti ga da lagano krčka.

Dok se sos kuva, izvaditi smešu za ćufte iz frižidera i oblikovati kuglice, tako da sve budu približno jednake veličine.

Jednu po jednu ćuftu lagano spuštati u šerpu, u kojoj se na laganoj vatri, krčka sos od paradajza.

Ovako pripremljene ćufte u sosu poklopiti i krčkati lagano oko 40-45 minuta, sve dok se meso ne skuva.

Ćufte poslužite za ručak uz barenu testeninu.